فهرست مطالب

اخلاق زیستی - پیاپی 14 (زمستان 1393)

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 14 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرحسین بانکی پورفرد، زهرا محققیان* صفحه 11
    اخلاق حرفه ای، موضوعی است که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است، به طوری که اکثر حرفه ها، از جمله حرفه تدریس نیز، با درک ضرورت و اهمیت آن و نیز توجه به جایگاه والای معنوی این حرفه، نیازمند تدوین منشور اخلاقی حرفه ای مخصوص به خود هستند.در همین راستا پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که با توجه جامعیت قرآن کریم (نحل/89)آیا می توان با تدبر در سلوک رفتاری آموزگاران الهی، به استخراج الگویی الهی و اخلاقمند در امر آموزش و تعلیم پرداخت؟ در منشور اخلاقی معلمان الهی، مهم ترین الزامات و تکالیف اخلاقی حرفه تدریس کدامند؟نتایج پژوهش حاکی از آن است که در الگوی تدریس حضرت خضر(ع)، نکات فراوان و ظریفی مورد تاکید قرار گرفته که می توان از آن ها به عنوان الگویی جامع و الهی در امر تدریس بهره برد و در تدوین منشور اخلاق حرفه ای معلمان از آن ها استفاده کرد. مهم ترین این اصول اخلاقی عبارتند از: نیازسنجی شاگرد، استفاده از مثال های عینی نه ذهنی، ارزیابی در خلال تدریس، عدم سخت گیری و سایر موارد. توجه به هریک از این اصول، می تواند به معلمان در نیل به اهداف آموزش کمک بسیار موثری نماید و بشر را در بعد معرفتی به تکامل معنوی خویش رهنمون سازد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، فرایندیاددهی، یادگیری، معلم، شاگرد، قرآن، تدریس
  • محسن شهریاری*، عباس عباس زاده، عیسی محمدی، مسعود بهرامی صفحه 39
    مقدمه
    مذهب و ارزشهای اخلاقی هر جامعه ای، تاثیر قابل ملاحظه ای بر روی سلامتی، آموزش و خط مشی های اجتماعی و به تبع آن بر روی مراقبت سلامتی یا مدلهای ارائه مراقبت به بیماران دارد. ریشه غنی فرهنگی و مذهبی مردم ایران به سیستم های بهداشتی درمانی تسری یافته و به موضوعات فرهنگی و مذهبی و اخلاقی توجه ویژه ای میشود. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارزشهای اخلاقی پرستاری در قرآن و متون اسلامی میباشد.
    روش ها
    یک مطالعه تحلیلی دو مرحله ای مشتمل بر بررسی تفسیر قرآن و سایر متون اسلامی برای شناسایی و تعریف ارزشهای اخلاقی پرستاری و توافق درباره تعریف ارزشهای اخلاقی از دیدگاه متون اسلامی است. در این مطالعه با استفاده از رسانه های نرم افزاری و پایگاه های اطلاع رسانی معتبر موجود، تفسیرالمیزان، تفسیر نور و مجموعه کتابهای شهید مطهری و سایر متون اسلامی معتبر، ارزشهای شناسایی شده مورد جستجو قرار گرفتند. سپس از طریق بحث گروهی درباره ارزشهای اخلاقی و تعاریف به دست آمده از دیدگاه متون اسلامی توافق به عمل آمد.
    نتایج
    در این مطالعه دوازده ارزش اخلاقی شامل کرامت انسان، وجدان کاری، همدلی، ارتباط انسانی، دقت و درستی عمل، امانت و رازداری، صداقت، عدالت، حفظ و ارتقای شایستگی، معنویت، مسوول بودن و استقلال و اختیار به عنوان ارزشهای اخلاقی پرستاری شناسایی و تعریف شدند.
    بحث: ارزشهای اخلاقی اسلامی به دست آمده در این مطالعه نشان دهنده ارزشهای اخلاقی پرستاران از منظر قرآن و متون اسلامی است. در نظر گرفتن این ارزشها و بکاربستن این ارزشهای اخلاقی در تمامی اقدامات پرستاری، نه تنها منجر به ارزشمندی پرستار و پرستاری شده بلکه به تبع آن میتواند به ارتقای حرفه پرستاری نیز کمک نماید.
    کلیدواژگان: ارزش، اخلاق، ارزش اخلاقی، اسلام، پرستاری
  • خانم طیبه جلالی*، فریبا برهانی، مهناز دهستانی، عباس عباس زاده، سیدجعفر ترابی، حسن اسماعیل پور صفحه 67
    مقدمه
    فضای اخلاقی جزء مهمی از فرهنگ سازمانی میباشد. درک پرستاران از این فضا میتواند بر عملکرد آنان تاثیر بگذارد.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی فضای اخلاقی حاکم بر بیمارستانهای تامین اجتماعی و خصوصی شهر کرمان در سال 1391میباشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی است. نمونه های شرکت کننده 204 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای تامین اجتماعی و خصوصی شهر کرمان میباشد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک، پرسشنامه فضای اخلاقی بیمارستان اولسون است. روایی و پایایی ابزار مورد اندازه گیری قرار گرفته است(ضریب آلفای کرونباخ ابزار مورد نظر 0/84 به دست آمد). تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار spss و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام پذیرفته است.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داده است که نمره فضای اخلاقی پرستاران در حیطه مدیران (0/66±3/42)، بیمارستان (0/60±3/32)، همکاران(1/11±3/26)، بیماران (0/79±3/10)، پزشکان(0/62±2/80) می باشد. همچنین میانگین کلی فضای اخلاقی 0/75±3/12 به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر فضای اخلاقی محیط کار پرستاران مورد پژوهش را ترسیم میکند که در آن حیطه مدیریتی غالب است و ارتباط پزشکان با پرستاران در پایین ترین سطح قرار دارد (حیطه پزشکان). لذا از آنجایی که جو اخلاقی بر عملکرد شغلی و نحوه مراقبت پرستاران از بیمار تاثیر میگذارد، پیشنهاد می شود مدیران با برنامه ریزی های لازم روحیه همکاری و تعامل بین پزشک و پرستار را تقویت نمایند.
    کلیدواژگان: فضای اخلاقی، پرستار، بیمارستان
  • لیلا خواست خدایی* صفحه 83
    یوژنیک، جنبشی علمی که با حذف ژنهای نامطلوب و تکثیر ژنهای مطلوب درصدد اصلاح نژاد انسان است، از اواخر سده نوزدهم مورد توجه بسیاری از دانشمندان قرار گرفت. این علم جهت رسیدن به هدف خود یعنی اصلاح نژاد انسان، دوره های زمانی مختلفی را تا به امروز تجربه کرده و برنامه های مختلفی در راستای آن اجرایی شده است. از جمله مهمترین اقداماتعملی و البته تکان دهنده در این راستا، عقیم سازی است که دلیل اصلی آن، اقتصادی، یعنی کاهش هزینه های پزشکی و اجتماعی مراقبت از افراد فقیر و بیماران عقب مانده جسمی و ذهنی بوده است. اما بعدها، اصول و عقاید یوژنیک به لحاظ پایه علمی، نژادی و نقض حقوق بشر شدیدا مورد انتقاد قرار گرفت. برخی معتقدند که امروزه، یوژنیک به صورت منفی در جریان است و برنامه هایی در این راستا صورت میگیرد. در حال حاضر، از زاویه نگاه جرم شناسی، جامعه شناسی، سیاست جنایی، سیاست اجتماعی اقتصادی و غیره، انتقادهایی بر یوژنیک و علوم مرتبط وارد شده که از جمله آنها حق ثبت ژنهای انسانی است. این مقاله، ترجمه اثری اخیر از دانیل کولس، استاد تاریخ علم دانشگاه ییل، در بررسی سیر تحولات یوژنیک و تغییر مفاهیم آن، امروزه، به صورت علوم نوین بیولوژی مولکولی و بیوتکنولوژی است و به نکاتی در خصوص حق ثبت ژنهای انسانی میپردازد.
    کلیدواژگان: یوژنیک، عقیم سازی، ثبت ژنهای انسان، حقوق بشر، حقوق پزشکی
  • محمد توکل* صفحه 115
    سلامت اجتماعی از مفاهیم نسبتا جدیدی است که هنوز اجماع کامل و جهان شمول بر مولفه ها، ابعاد، محورها و شاخص های آن به وجود نیامده است. علاوه بر جذابیت مفهومی یکی از دلایل اقبال زیاد به سلامت اجتماعی در ایران و جهان این است که نوعی جمع بندی از شرایط اجتماعی جامعه ارایه میدهد که میتواند شاخص و ابزار تحلیلی خوبی برای جامعه شناسان کاربردی، آسیب شناسان مسایل اجتماعی و برنامه ریزان توسعه باشد. در این مطالعه پس از تعریف مفاهیم اصلی و کلیدی به واکاوی ادبیات نظری و پیشینه تحقیقات انجام شده در جهان و ایران با استفاده از کلمات کلیدی سلامت اجتماعی، جامعه سالم و عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و همچنین کتب و مقالات میپردازیم و مولفه ها و شاخصهای سلامت اجتماعی را که توسط مراجع شناخته شده مطرح و معرفی شده اند مرور میکنیم و در نهایت با یک دسته بندی جدید جدول جامعی از ابعاد و محورهای عمده در ادبیات سلامت اجتماعی ارائه میدهیم.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، ابعاد، شاخص ها، ایران، جهان
  • کمال کوهی*، سعید سلطانی بهرام صفحه 137
    مقدمه
    میزان سلامتی اعضای جامعه به ویژه جوانان یکی از مهمترین عامل اصلی توسعه پایدار تلقی می شود و تحقق توسعه پایدار در گرو وجود جامعه سالم و افراد سالم است. در همین راستا، در مقاله حاضر تلاش بر این است که میزان سلامت عمومی جوانان و تاثیر سرمایه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بر آن مشخص شود.
    روش
    تحقیق به روش پیمایشی در سال 1391 انجام شده و جامعه آماری پژوهش جوانان 15 تا 30 ساله استان آذربایجان شرقی است که بالغ بر 1253187 نفر بودند. از این تعداد، 388 نفر بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحلهای برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل پایایی متغیرهای پرسشنامه نیز نشان دهنده پایایی بالایی است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار spss نسخه 22 استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان میدهد که میزان سلامت عمومی جوانان در سطح بالایی قرار داشته (71/2 از 100) و متغیرهای سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی و سرمایه فرهنگی با آن همبستگی مثبت و معنی داری دارند.با افزایش در میزان سرمایه ها سلامت عمومی جوانان تقویت میشود. در این تحقیق بین سن و سلامت عمومی جوانان همبستگی معنی داری مشاهده نشد. در مجموع، نتایج نشان داد که متغیرهای سرمایه اجتماعی، اقتصادی و سرمایه فرهنگی توانسته اند 13/2 درصد از تغییرات متغیر سلامت عمومی را در بین جوانان مورد تبیین قرار دهند.
    نتیجه گیری
    سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی و سرمایه فرهنگی تعیین کننده های مناسبی برای میزان سلامت عمومی جوانان محسوب میشوند. در میان اشکال سه گانه سرمایه، سرمایه اقتصادی در زمره عمده ترین و مهمترین عامل تقویت سلامت عمومی جوانان به شمار میرود.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، جوانان
  • سعیده گروسی، روح الله خواجه، بهشید گروسی* صفحه 167
    ادراک از مرگ در بین افراد مختلف با توجه به زمینه ی فرهنگی و اجتماعی زندگیشان، زمان و مکان رخداد مرگ، ارزشهای فردی، فلسفه و شیوه عملکردشان در زندگی، تفاوتهای اساسی دارد. از آنجایی که مرگ یک مرحله غیر قابل اجتناب و حتمی در زندگی بشری محسوب میشود، لذا چگونگی فهم، پذیرش و باورداشت آن یکی از مقولات رشد انسان تلقی میگردد. هدف اصلی این مطالعه با اتخاذ رویکرد تفسیری و راهبرد نظریه زمینه ای آن است که با نگاهی از درون به موضوع مرگ و مردن در جامعه بپردازد. مشارکت کنندگان این مطالعه متشکل از هجده تن از افرادی میباشند که به تازگی فردی از اعضای نزدیک خانواده خویش را از دست داده و در غم وی سوگوار بوده اند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق بوده است. مصاحبه کیفی عمیق به طور خاصی با شیوه های نظریه زمینه ای تناسب دارد. در این پژوهش چهار مقوله اصلی تحت عنوان: «ارزش گذاری فرایند مرگ»، «مدیریت احساسات»، «انتخاب شیوه برون رفت» و «جهت گیری ذهنی نسبت به مرگ» تعیین گردید و در نهایت مقوله بنیانی تحت عنوان «جایابی مفهوم مرگ در نظام معنایی» استخراج گردید. تجربه فرد از مواجهه با واقعه مرگ یکی از عزیزان از طریق عناصر کلیدی ارزشگذاری مرگ، مدیریت احساسات، انتخاب شیوه برون رفت و جهت گیری ذهنی نسبت به مرگ میتواند به تجدید ساختار معنای ذهنی فرد در خصوص مرگ منجر شود و این مفهوم بازسازی شده در نظام معنایی فرد در کنار سایر عناصر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مفهوم مرگ، نظام معنایی، ارزش گذاری مرگ، مدیریت احساسات، شهر کرمان
|
  • A. H. Banky Purfard, Z. Mohagheghian* Page 11
    Professional Ethics is a subject that is very important، so that in most professions، including the teaching profession، as well as understanding the need and importance due to the high moral standing of the profession، professional ethics require charter their own. In this regard، the present study sought to answer this question، recall that the Holy Qur''an (Nahl%89) you can conduct teachers'' reflection on the divine، the divine pattern mining in the education and training Akhlaqmnd pay? The Ethics divine teacher، the teaching professions are the most important requirements and ethical obligations? It can be used. The most important ethical principles include student assessment، using concrete examples، not subjective assessment during teaching، lack of rigor، and others. Considering each of these principles can help teachers teach very effective in achieving the goals، and humanity in their spiritual evolution then leads to knowledge.
    Keywords: Professional ethics, teaching, learning process, teacher, student, Quran teaching
  • M.Shahriyari*, A.Abbas Zadeh, I.Mohammadi, M.Bahrami Page 39
    Introduction
    In any culture and society، the religious and cultural values of them have a significant impact on the health، education and social policy، and therefore effect on health system and models of care that patients receive. Iranian''s rich cultural and religious root also extends to the healthcare system، and the cultural، religious and ethical issues are of the utmost importance. The aim of this study is to determine the ethical values for nurses in Islamic texts.
    Methods
    To determine the ethical values of Islam and how to define these values، we apply analytical study consists of two stages included review of Quran interpretation and Islamic literature. Then from group discussion with expertise in Islamic philosophical an Islamic ethics we make build consensus on values obtained from the review of literature and then definition of each of them.
    Results
    Based on this study twelve ethical values determine and defined. These values included human dignity، work commitment، empathy، human relationship، precision and accuracy in work، confidentiality، honesty، justice، maintenance and improve competency، spirituality، responsibility، and autonomy.
    Discussion
    Ethical values obtained in this study represent the viewpoint of Islam to ethical values for nurses. Perceived and apply these values in nursing actions، not only can be improve nursing and nurses، but also can promote the nursing profession.
    Keywords: Islam, ethic, value, ethical value, nursing
  • F.Borhani, T.Jalali*, M.Dehestani, A.Abbaszadeh, J.Torabi, H.Esmaeilpour Page 67
    Background
    Ethical climate is an important component of organizational culture. Nurses’ perception of hospital ethical climate can influence their performance and attitudes related to ethical issues.
    Aim
    The aim of this study was to determine the Nurses’ perception of hospital Ethical climate.
    Methods
    A descriptive design was applied in this study. The sample consisted of 204 nurses who working in privative and Social Security hospitals. The Instruments used in this study included a demographic questionnaire، Hospital Ethical climate Questionnaire (HECQ). The reliability and validity of the measures were assessed. Data analysis was carried out using descriptive statistic through Statistical Package for Social Science (SPSS)، Version 16.
    Result
    Data analysis identified that the mean of manager dimension (mean = 3. 42±0. 66). This was followed by hospital (mean =3. 32±0. 60)، coworker (Mean = 3. 26±1. 11)، patient (mean =3. 10±0. 79)، and physician (mean = 2. 80±0. 62). Also the mean of overall ethical climate was 3. 12±0. 75. Discussion and
    Conclusion
    Current research draws the ethical climate of the work environment of nurses، that the” manager climate” is dominant climate and Communication between doctor and nurses is the lowest level. since the ethical climate is an important factor in job performance and Also affect on quality of patient care، so، this study suggests that hospital leaders apply strategy with the necessary planning to promote a spirit of cooperation and interaction between the doctor and nurses.
    Keywords: Ethical climate, nurses, hospital
  • Leila Khastkhodaei* Page 83
    Eugenics، as a scientific movement to improve the human population genetics by decreasing undesirable genes and increasing desirable ones، had drawn many scientific attentions since late 19th century. Toward its aim، eugenics has experienced different episodes، and sev-eral programs and practices have been approached، of which the most important yet striking one was human sterilization with economic jus-tifications، i. e. to reduce the health care medical and social costs for poor and physically or mentally handicapped patients. However، eu-genics principles were later seriously criticized from scientific، racial، and violence to human rights points of view. It is believed that today some practices are running as negative eugenics. Nowadays، criminol-ogy، sociology، criminal policy، socioeconomic policy، etc. have raised many criticisms on eugenics and related activities، of which is the patent of human genes. This article refers to a recent analysis by Daniel J. Kevles، Professor of History of Science at Yale University، which deals with historical episodes of eugenics and the transition of its concepts into modern Sciences of Molecular Biology and Biotech-nology as well as patent of human genes.
    Keywords: Eugenics, Sterilization, Patent of Human Genes, Human Rights, Med, ical Law
  • M.Tavakol* Page 115
    Social health is a relatively new concept، and there is no consensus over its dimensions and indicators. A reason for its attraction and its growing use in Iranian and world studies is that it provides an overview of the social conditions of the society، and can be instrumental، as an indicator and an analytic kit، for applied sociologists، social pathologists، and development strategists. In this study، after defining the main concepts، the theoretical and research literature of the subject matter in Iran and abroad will be reviewed، and a new classification of social health and its components in the form of a table will be presented. This table can serve as a comprehensive set of Social Health elements for the applied research in social studies.
    Keywords: social health, dimensions, components, indicators, Iran
  • K. Koohi*, S.Soltani Bahram Page 137
    Introduction
    Rate health of community members، particularly young، is considered one of the most important factors for sustainable development and achieve sustainable development depends on healthy communities and healthy individuals. in this context، the present paper is to determine rate young general health and the effect of social، cultural، economic capital studied on general health.
    Method
    Research done through survey method in 1391 and The Target Population included young people 15 to 30 years in East Azerbaijan Province that are approximately 1253187 person. of this number، 388 person were selected by multistage random cluster sampling for the study. the data collection tool was questionnaire. The reliability analysis of the questionnaire variables also shows that high reliability. also، for the analysis of data was used SPSS software version 22.
    Result
    the findings show that the young people have a high level of general health (71/2 of 100/0) and social capital، economic capital and cultural capital variables are positive and significant correlation with general health. by increasing the rate of capital will improve the general health of youth. In this study، no significant correlation between age and youth general health. Overall، results showed that social، economic and cultural capitals have been explained 13. 2 percent of variations in youth general health.
    Conclusions
    social capital، economic capital and cultural capital determines are appropriate for the young general health. Among the multiple forms of capital، economic capital one of the most important factors is to strengthen the young general health.
    Keywords: general health, social capital, cultural capital, economic capital, youth
  • S.Garrusi, R.Khajeh, B.Garrusi* Page 167
    Human awareness of death as an inevitable stage in life، which distinguishes him from other creatures. Perception of death among people with different cultural and social environment of the area that they live in it، time and place of occurrence of death، personal values، philosophy and practice of performance، have major differences. Since the death is inevitable and imminent human life، so how to understand، accept and consider belief about it، is one of the issues of human development. The main aim of this study is interpreting by grounded theory death and dying in society. the main techniques for gathering data، qualitative in-depth interviews with a particular style that is proportional for grounded theory. At first for gaining access to concepts and categories، informal interview approach was used. After the initial concepts and categories were signed with the general interviews، these categories and concepts in the main interview process were followed. At the end after analyzing and qualitative coding concepts main categories and core concept is drown from interviews.
    Keywords: concept of death, the evaluation of death, emotion management, Kerman, Meaning system